Jdi na obsah Jdi na menu

Jezero Malawi - základní informace

11. 12. 2005
Základní údaje - jezero Malawi:

Jezero Malawi, jehož vznik je vulkanického původu, má obdobnou charakteristiku jako jezero Tanganika. Jeho rozloha je 28480 km čtverečních, ovšem hloubka s porovnáním jezera Tanganika je skoro poloviční. A to - největší naměřená hloubka byla 785 m. Což je možná i jeden z důvodů odlišného biotopu jezera. I když zatím není vědecky zodpovězeno na otázku, proč v “sousedících” jezerech došlo k tak odlišnému evolučnímu vývoji.
Samozřejmě tato rozdílnost o to zajímavější. Což nakonec můžete posoudit sami co do rozmanitosti a barevnosti rybek.
Jezero Malawi má vodu o Ph 7,7 - 8,8, nejvýše středně tvrdou ( celková tvrdost 4 - 8 něm. stupňů ), s vodivostí 210 - 235 uS/cm, průhledností až 20 m. Povrchová teplota vody je 24 - 30 °C, v hloubkách je teplota kolem 22 °C. (naměřené hodnoty byly převzaty z “Akvaristiky” od J. Hofmana a J. Nováka).

Akvárium pro africké cichlidy by mělo být co nejčlenitější. Různě poskládané kameny můžeme zkombinovat s kořeny, které zase jsou prospěšné pro chov rybek rodu krunýřovců.

Chování afrických cichlid:

Zajímavé na těchto cichlidách je i fakt, že lze chovat v jednom akváriu více druhů pohromadě (např. oproti jihoamerickým cichlidám). V druhově specializovaném akváriu vytvářejí ryby mezi sebou společenský žebříček, který se tvoří v nezáludných tradičních bojích. Jak vidíte, hierarchie panuje i mezi rybami. Pokud je ale pestrost druhů rozmanitější, zmenšuje se i agresivita jednotlivých ryb, či dominantních samců k slabším jedincům v hejnu. Ani nedochází k agresivnějšímu pronásledování samic nebo k soubojům končících smrtí slabšího jedince. Ale i zde platí pravidla přirozeného výběru. Dominantní samec je vždy z celého hejna nejlépe vybarven a má i přednostní právo ke tření. To zaručuje pěkné a zdravé potomstvo.
Já osobně mám zatím jen 2druhy tlamovců, ale plánuji dokoupit ještě jeden druh.